21.10.2016 15:58:37
BIFROST-partner
Harja - nu med drone
Nyeste artikler
· Fynboer og Arkæologi...
· Vikingernes veje
· Generalforsamling lø...
· Generalforsamling 2016
· Nordisk mytologi og tro
Skyd genvej til...
...Etiske regler for Harja
...Vejledninger og skabeloner
...Fynboer&Arkæologi
...links til de fynske museer
Fejl på siden?
Hvis du konstaterer fejl på Harjas hjemmeside – fx døde links eller regulært roderi i tekst og billeder – så drop venligst en besked til webmaster@harja.dk. Tak.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
ANNONCER
Harjas kopiservice
Til kopiering af foreningens skrifter har Harja købt en kopimaskine. Medlemmer kan kopiere til følgende priser: Sort/hvid: 50 øre pr A4-ark, farvekopier: 1 kr.

Køb billige arkæologi­bøger
Harja er kommet i besiddelse af forskellige spændende arkæo­log­ibøger, som sælges til yderst favorable priser fra 5,- kr. til 20,- kr
Henvend dig i Arkæologiens Hus og se lageret.

Harja-jakker
Softshell jakke med logo foran og tryk bagpå. Der kan vælges mellem tryk både for og bag eller tryk foran og ikke bagpå. Jakken fås i herre- og damemodel. Pris: 380,- kr.
Henvendelse til
Birthe Højmark Jensen
bhj1962@gmail.com
Tlf.: 2330-2474

Dansk metaldetektor salg Detektorshop.dk
Alt indenfor seriøst detektorgrej
Minelab, XP Deus, Garrett, Whites, Tesoro, Detech, Coiltek mv.
Høj service og hurtig levering
Telefon 3035 3655

Rabat på detektorgrej
Hos DetectorLabs i Finland får Harjas medlemmer 3-8% rabat på detektorgrej, alt efter hvilke produkter man køber.
Bliv medlem af Harjas detektorgruppe, og log in og se, hvordan du gør.
Hent Adobe Reader
Noget af indholdet på Harjas hjemmeside ligger gemt som pdf-filer. Det gælder f.eks. nyhedsbrevet Skjald og enkelte artikler. Det betyder, at du er nødt til at have programmet Adobe Reader installeret på din computer for at kunne læse det. Hvis ikke du allerede har programmet installeret, er det heldigvis en smal sag at få ordnet:
Hvis du dobbeltklikker på billedet her nedenfor, bliver du stillet om til Adobes hjemmeside, hvor du blot klikker på knappen Download, så går resten af sig selv. Held og lykke.

Detektor- og rekognosceringstur til Lyø

Ny lyøtur på lørdag den 22. oktober

Da vores tur sidste lørdag måtte aflyeses på grund af jagt, forsøger vi i stedet at afholde en ny detektor- og rekognosceringstur til Lyø på lørdag den 22. oktober.

Både detektorfolk og rekognosceringsgruppen (vi finder ud af om der er nysåede/bare marker til flintfinderne) er velkommen til at deltage. Vi har tidligere fået tilladelse til at gå på de fleste marker på den nordlige del af øen, og det er nogle af disse marker vi vil fokusere på.

Sidste gang vi har på øen (april 2015), blev der bl.a. fundet en dirhem og en hjalteformet fibel, begge vikingetidsfund. Vi håber selvfølgelig på lignende fund, men selvfølgelig også på fund der kan relateres til tiden for Valdemar Sejr. Lyø var jo scene for en vigtig begivenhed i hans liv. Det var nemlig her at han og hans søn blev taget til fanget af Grev Henrik af Schwerin.

Vi vil i løbet af ugen finde uf af hvilke marker vi udvælger. Det er muligt at nogle af markerne er nysåede, ellers vil det være stubmarker. Hvis vi skal gå på såede marker, så vil der være meget strenge regler for hvor store huller man kan grave, og der vil være fokus på at hullerne lukkes pænt og evt. opgravede afgrøder sættes pænt på plads.

I henhold til vores tidligere aftaler med Øhavsmuseet, så skal alle mønter op til 1800 registreres og indleveres. Mønter som ikke er danefæ vil dog senere blive returneret til finderen, skulle han ønske dette.

Vi undersøger også om der er jagt på øen samme dag, i hvilket tilfælde turen aflyses. Vejret er også afgørende for om vi kommer af sted. Vi ser på fredag den 21. oktober hvad vejrudsigten er for lørdagen. Hvis der er risiko for regn, aflyser vi turen. Alle der har meldt tilbage at de er interesseret i at deltage, vil få endelig besked fredag over middag, om turen bliver til noget.

Har du lyst til at deltage som detektormand eller som flintfindermand, så skriv lige til harja_post@hotmail.com, så får du endelig besked fredag den 21. oktober over middag, om turen bliver til noget.

Husk at medbringe mad og drikkelse samt varmt tøj (det blæser ofte på øen).

Praktisk
Vi tager færgen til Lyø afgang kl. 8:00 fra Faaborg
og forventer at tage tilbage til Faaborg med færgen som afgår fra Lyø kl. 17:10
ankomst Faaborg kl. 17:50)

Har du lyst til at deltage, så skriv tilbage.
Med venlig hilsen Detektorudvalget

Næste arrangement, tirsdag den 25. oktober 2016
Oldsagsgruppen

Oldsagsgruppen

Klubaften

Tid: Tirsdag den 25. oktober, kl. 19.15
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M 

Næste arrangement, onsdag den 26. oktober 2016
foredrag

Landsbydannelse og bebyggelses­struktur på Fyn i det 1. årtusinde

v/ Jesper Hansen, Overinspektør, ph.d., Odense Bys Museer

Tid: Onsdag d. 26. oktober kl. 19.30
Sted: Arkæologiens hus, Lisesmindevej 3 B, 5230 Odense M
Entre: 20,- kr for medlemmer af Harja, 30,- for ikke-medlemmer 

*

Foredraget er baseret på et ph.d.-projekt om etableringen af den bebyggelsesstruktur, der præger vort landskab den dag i dag.

Ved at analysere over tusinde fynske jernalderhustomter, som er blevet udgravet igennem årene, kan Jesper Hansen præsentere afgørende ny viden om de ældste, endnu eksisterende, landsbyers opståen. Ved at supplere de arkæologiske studier med  stednavneforskningens resultater samt historiske og kartografiske oplysninger tegner der sig et billede af en bebyggelseshistorisk strukturændring ca. 600 e.Kr.

Ud over at give sine egne bud på, hvad baggrunden for dette “spring” i bebyggelsesudviklingen for 1400 år siden kan skyldes, lægger Jesper op til tilhørernes diskussionslyst og nysgerrighed og ser frem til en god snak om denne, noget dunkle, del af Fyns – ja, Danmarks og Nordens – historie.

Danefæ og fundhåndtering

Indlevering af danefæ

Nationalmuseet har oprettet en hjemmeside, hvor man kan få alt at vide om, hvordan man indleverer danefæ, og hvad der så sker sidenhen. Gå til siden  Indlevering af danefæ.

Metaldetektor og danefæ

Nationalmuseets retningslinjer for, hvad man må og ikke må, når man søger med metaldetektor. Gå til siden: Metaldetektor og danefæ.

Indlevering til Odense Bys Museer

Her er bare alle de praktiske oplysninger, man har brug for, når man søger med metaldetektor: Indstilling af detektoren, afmærkning af fundsteder, fundoplysninger, håndtering af skrøbelige fund o.m.a. Gå til OBM's side Guide til amatørarkæologer.

Harja-aktiviteter
harja

Frivillig på udgravning

Som medlem af Harja har man mulighed for at være med som frivillig på de af museernes udgravninger, der egner sig til det. Odense Bys Museer har f.eks. brugt frivillige i forbindelse med udgravningerne på Thomas B. Thriges Gade, hvor frivillige bl.a. har taget sig af at solde den bortgravede jord. Det har givet adskillige spændende fund og store oplevelser.

Derudover er det en stor glæde for os frivillige at kunne følge forløbet af udgravningerne på aller nærmeste hold. Her i sommer har arkæologerne bl.a. fundet en del tønder og brønde i et baggårdsområde i middelalderens Overgade.På én af tønderne var der nogle indgraveringer, der fortæller, at den har været anvendt til import af varer til byen, før den blev genanvendt, muligvis som latrintønde.

De sidste brønde er ved at blive fjernet, men kan jeg oplyse, at i løbet af de næste 14 dage kan man følge arkæologernes afdækning af resterne af bebyggelsen i middelalderens Overgade 7. 

Frem til 31. august er der hver dag mandag-torsdag kl. 14 “Arkæologiske rundvisninger” i udgravningen, ligesom der er Åbent hus i den arkæologiske udgravning lørdag den 20. august og lørdag den 17. september kl. 10-14, hvilket du kan se af museets hjemmeside.

Endelig er der den gratis udstilling “Gemt under gaden” med fund fra udgravningen, der kan ses  i forhallen på Møntergården frem til 6. november, der kan henvises til.

Hilsen Kirsten, frivillig ved vandsoldet

Valkyriefilm

Gensyn med valkyrien

Valkyrien på YouTubeMorten Skovsby har lagt denne lille video ud på nettet. Her fortæller han om, hvordan det gik til, da han og et par detektormakkere pludselig blev berømte i hele verden.

Videoen er ligesom valkyrien: lille, men flot og vildt spændende at kigge på.

Klik og kig

Find dine fund

Flotte fibler på flotte tavler

Fibeltavlen Glenn Abramsson har samlet alt, hvad der er værd at vide om fibler, stang­nåle, dobbeltknapper og stangknapper fra bronze­alderen til middelalderen på en stor tavle, som han generøst stiller til rådighed for alle Harja-medlemmer og alle, der i øvrigt går og finder den slags.

Til tavlen hører en tabel med forklarende tekst og links, der leder hen til de relevante fibler på tavlen.

Tavle og tabel kan ses og downloades her.

Se også de imponerende anmeldelser på Harjas facebookside.

Pas godt på dine fund
Museumsnyt

Før du finder mere, så læs:
Konservatorens gode råd

Dorte Gramtorp, konservator ved Odens Bys Museer, Bevaringsfunktionen, giver fem gode råd, der er lette at følge, og sikrer dine fund på den bedst mulige måde. Find rådene under Artikler > Vejledninger og skabeloner, og læs dem inden du finder gør værdifulde fund.

Velkommen
Her på forsiden kan du holde dig orienteret om, hvad der foregår i foreningen. Foredrag, klubaftener, studiekredse, udflugter m.m. vil blive annonceret her. I Kalenderen kan du få overblik over begivenhederne for en måned ad gangen.

Se her, hvordan du bruger hjemmesiden.

Begivenheder
<< Oktober 2016 >>
Ma Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
31            
Faste arrangementer i Harja
Detektorgruppen. Klubaften den første onsdag i hver måned.
To gange om året vil repræsen­tanter for museerne være til stede for at modtage fund fra deres områder.
Michael Nielsen og Glenn Abramsson er kontakt­personer.

Arkæologisk kortlægning. Arkæologisk kortlægning har klubaften den anden onsdag i måneden.
Vi gennemgår forskellige arkæologiske fund, og vi er nysgerrige efter at finde Sallinge Herreds tingsted.
Kontakt Leif Rasmussen.

Kyst- og Marinarkæologisk Gruppe. Ingen faste mødedatoer.
Kontakt Sven Amlund.

Oldsagsgruppen. Gruppen mødes på uregelmæssige dage, se kalenderen øverst på siden. Bemærk tidspunktet kl. 19.15!
Kontakt til Eigil Nikolajsen.

Harja Østfyn Gruppen mødes en gang om måneden, som oftest på en torsdag, se kalenderen øverst på siden. Vi mødes på Vikingemuseet Ladby.
Gruppens medlemmer beskæf­tiger sig primært med at regi­strere og beskrive museets rekognoscerings­fund, som i sin tid er blevet gjort af Ladby­skibets Arkæologigruppe.
Eigil Nikolajsen. er styrismaðr.

Vikingernes veje. Mødes normalt tredje torsdag i hver måned. Vi fokuserer på vikingernes indflydelse, primært i Storbritanien.
Bemærk tidspunktet: kl. 19!
Kontakt Leif Tvilum.

Åbent hus. Kom og få en afslappet og uformel snak om arkæologi over en kop kaffe og se, hvad vi har gang i. Velkommen i Harjas klubhus, Lisesmindevej 3A, 5230 Odense M. Følg med her på siden og se, hvornår næste arrangement finder sted.
5,002,784 Unikke besøg