17.10.2018 12:31:58
Tavler og kompendier

Harjas fibeltabel
Harjas Kronologiske Fibel Tavle

Vægtlodder af bly

Harjas Kompendium
Harjas Genstandstabel

Harja - nu med drone
Begivenheder
<< Oktober 2018 >>
Ma Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27
28
29 30
31
       
Nyeste artikler
· Foredragsrækken, ef...
· Generalforsamling l...
· Foredragsrækken, fo...
· Fynboer&Arkæologi 2...
· Foredragsrækken, ef...
Skyd genvej til...
...Etiske regler for Harja
...Vejledninger og skabeloner
...Fynboer&Arkæologi
...Fynboer&Arkæologi
...Forfattervejledning for F&A
...links til de fynske museer
Fejl på siden?
Hvis du konstaterer fejl på Harjas hjemmeside – fx døde links eller regulært roderi i tekst og billeder – så drop venligst en besked til webmaster@harja.dk. Tak.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
ANNONCER
Køb billige arkæologi­bøger
Harja er kommet i besiddelse af forskellige spændende arkæo­log­ibøger, som sælges til yderst favorable priser fra 5,- kr. til 20,- kr
Henvend dig i Arkæologiens Hus og se lageret.

Dansk metaldetektor salg Detektorshop.dk
Alt indenfor seriøst detektorgrej
Minelab, XP Deus, Garrett, Whites, Tesoro, Detech, Coiltek mv.
Høj service og hurtig levering
Telefon 3035 3655

Rabat på detektorgrej
Hos DetectorLabs i Finland får Harjas medlemmer 3-8% rabat på detektorgrej, alt efter hvilke produkter man køber.
Bliv medlem af Harjas detektorgruppe, og log in og se, hvordan du gør.
Hent Adobe Reader
Noget af indholdet på Harjas hjemmeside ligger gemt som pdf-filer. Det gælder f.eks. nyhedsbrevet Skjald og enkelte artikler. Det betyder, at du er nødt til at have programmet Adobe Reader installeret på din computer for at kunne læse det. Hvis ikke du allerede har programmet installeret, er det heldigvis en smal sag at få ordnet:
Hvis du dobbeltklikker på billedet her nedenfor, bliver du stillet om til Adobes hjemmeside, hvor du blot klikker på knappen Download, så går resten af sig selv. Held og lykke.

Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Foredragsrækken » Foredragsrækken, foråret 2018
Foredragsrækken, foråret 2018

janusdag-logo Lucy Bergstrøm

Janus-dag

Tid:    Lørdag d. 20. januar 2018, kl. 13 - 16.30
Sted:  Arkæologiens hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odnnse M

Kom og vær med til af festligholde begyndelsen på det nye år i selskab med Maria Lauridsen og Mogens Bo Henriksen fra Odense Bys Museer.
Maria indleder Janus-dagen med at give et tilbageblik over OBM’s arkæologiske bedrifter og undersøgelser i det forgangne år, hvorefter Mogens runder af med et foredrag om danefæ før, nu og i fremtiden.
(Rolig nu! Der bliver også tid til at drikke kaffe indimellem).

Dagen vil komme til at rumme tilbageblik såvel som kig ind i fremtiden.
Det er også præcis, hvad der ligger i Janus-symbolikken, hvor den gamle romerske gud med de to ansigter både ser tilbage og frem i tid.

Janus-dag 2018 finder sted “hjemme” hos Harja i Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, og for at få det til at løbe rundt rent økonomisk, må man som medlem af den hæderkronede forening erlægge 40,- kr. pr. næse ved indgangen (ikke-medlemmer 60 kr).

Vi ser gerne, at Janus-dagen kan gå hen og blive en tilbagevendende harja-begivenhed, hvor vi i løbet af en lørdag i januar sammen med fynske arkæologer får lejlighed til at beskue og drøfte arkæologien i et før- og fremtidsperspektiv, så igen:

Kom og vær med til at skabe en harja-nyhed i et ældgammelt perspektiv!


kirsten prangsgaard

Til ildfest i oldtiden?

Foredrag
Kirsten Prangsgaard arkæolog, Odense Bys Museer
Tid: Onsdag d. 31. januar kl. 19.30
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Folk mødtes i bronze- og ældre jern­alder på store pladser, gravede huller og grøfter i jorden og tændte ild. Hvorfor og hvad der ellers skete, er det store spørgsmål. Var det store fælles madorgier, eller lå der også andet bag deres træf?

I dag ser vi vores for­fædres aktiviteter ved kogestensgruber og -grøfter, der kan dække i hvert fald op til 8 hektar, måske endda mere, på regulære kogegrubefelter. Både kogestensgruber og -grøfter har bund­lag af trækul, hvori og hvorover der kan være kompakte lag af sten, der er skøre og smuldrende efter nærkontakt med ild.

Kirsten Prangsgaard fra Odense Bys Museer fortæller denne aften om undersøgelser og tolkninger af kogegrubefelter.

Entre
Harja-medlemmer: 20,- kr
Ikke-medlemmer: 30,- kr


claus clausen

Jættestuerne og den kulturelle astronomi

Foredrag
Claus Clausen ph.d. i kulturel astronomi
Tid: Onsdag d. 28. februar kl. 19.30
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Megalitter (storstensgrave) findes mange steder i Europa. Især i den vestlige og nordvestlige del af Europa er koncentrationen særlig høj.

Megalitter er bygget fra det femte til det tredje årtusinde f.v.t. formodentlig med udgangspunkt i Portugal. Megalitter findes i forskellige typer, med eller uden en gang.

Typer med en gang er særligt interessante (jættestuer og dysser med gang), fordi de kan repræsentere sigtelinje mod et punkt i landskabet eller i horisonten. Mange af disse grave er orienteret, så gangens retning hovedsageligt er koncentreret i den sydøstlige kvadrant. Denne orientering skyldes ikke tilfældighed. I min ph.d.-afhandling viser undersøgelsen af 163 danske, 140 svenske og 208 portugisiske jættestuer, at der kan være en forbindelse mellem gangretninger og retningen mod visse fuldmåneopgange i sommerhalvåret, defineret fra midten af ??marts til midten af oktober.

Mine undersøgelser afslørede også nogle ukendte træk ved jættestuerne, som kræver en nærmere undersøgelse. Det viste sig at jættestuer og dysser i klynger tilsyneladende peger på hinanden og dermed danner linjerelationer og nogle gange også geometriske mønstre. Hvad disse mønstre betyder, ved vi endnu ikke.

I foredraget vil jeg fortælle om den multitværfaglige disciplin kulturel astronomi, og hvordan der arbejdes inden for feltet bl.a. for at få en bedre forståelse af kosmologien i Danmarks yngre stenalder, dvs. vekselvirkning mellem landskabet og himmelens landskab, tegn og fænomener som en del af det neolitiske liv og trossystem.

Entre
Harja-medlemmer: 20,- kr
Ikke-medlemmer: 30,- kr


morten mortensen

De første mennesker i Danmark

Morten Fischer Mortensen seniorforsker på Nationalmuseet
Tid: Onsdag d. 21. marts 2018, kl. 19.30
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

 

Senistiden spænder over perioden fra omkring 15.000 til 11.700 før nu og markerer slutningen på 100.000 års istid. Perioden var præget af voldsomme ændringer i både klima og naturmiljø. De mægtige gletsjere, som dækkede store dele af Skandinavien, smeltede gradvist bort, og en tundrasteppe spredte sig over de tidligere nedisede områder.

Med spredningen af vegetationen fulgte store flokke af rensdyr, og med dem gør det moderne menneske sin entre i det område, som i dag er Danmark. De ældste veldaterede spor efter mennesker i Danmark er fundet i et lille dødishul ved Slotseng nær Vojens. Resterne af mindst 11 rensdyr, skudt og slagtet af Hamburg-kulturens jægere, er udgravet af søens bund. Ved at analysere pollen, plante- og insektrester bevaret i sø-sedimenter fra Slotseng og i en række andre dødishuller har vi rekonstrueret senistidens landskab og klima, hvilket har kastet nyt lys over menneskets indvandring til Danmark.

Entre
Harja-medlemmer: 20,- kr
Ikke-medlemmer: 30,- kr


peter vang petersen

Odins fugle og vikingernes hjelme

- nye billeder fra den nordiske mytologi

Peter Vang Petersen, museumsinspektør, Nationalmuseet
Tid: Onsdag d. 25. april 2018, kl. 19.30
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M


På smykker fra yngre jernalder og vikingetid ses billeder af mytologiske væsner, der utvivlsomt relaterer til krigsguden Odin. Tilsyneladende har disse billeder tjent som religiøse symboler og bestemt ikke kun været til pynt!
Billederne har tjent til påkaldelse af (i dag) ildesete vilddyr, rovfugle, slanger og valkyrier, som nærer særlig forkærlighed for døde mennesker, og som derfor i jernalderen blev opfattet som budbringere mellem menneskers og guders verden.

Foredraget bringer også nyt om bersærkerne og om de hornede hjelme, som til fortvivlelse for fagarkæologer stadig opfattes som det ultimative vikingesymbol. Nu viser detektorfundene, at der faktisk er noget om snakken.

11,180,748 Unikke besg